Header_Blog_website.jpg

Dagboek

Sinds begin van dit jaar houd ik een dagboek bij. Ik doe dit in de vorm van een '5 Minute Journal'. Dit is een dagboek waarin je 's morgens en 's avonds - 5 minuten- schrijft.

Ik was op zoek naar een manier om me te helpen nieuwe gewoontes aan te leren: Vaak hebben we volop goede voornemens, zeker aan het begin van een nieuw jaar. Bijvoorbeeld om meer te bewegen, minder te snoepen, vaker rust te nemen, etc.. Of om je huis op te ruimen. Maar dan merk je al snel dat het je niet lukt vol te houden doordat er allerlei dingen tussendoor komen. Dit maakt dat je baalt van jezelf. En misschien denkt dat het toch nooit wat gaat worden of dat je het niet kunt. Een afspraak met jezelf is echter net zo belangrijk als een afspraak met een ander. Maar die eerste schiet er maar o zo makkelijk bij in. Althans bij mij wel! 

Nieuwe gewoontes aanleren
Een nieuwe gewoonte ontstaat jammer genoeg niet zomaar, en je komt er bijna nooit alleen door wilskracht. Het is zaak om nieuwe verbindingen in je hersenen aan te leggen. En om van de muizepaadjes - die die verbindingen in eerste instantie zijn- olifantenpaden te maken. Dit doe je door je nieuwe gedrag elke dag te oefenen. En om dit te kunnen volhouden moet je zorgen dat het nieuwe gedrag wat je aan het oefenen bent, zo makkelijk is dat je het ook vol kunt houden. Want dan krijg je positieve feedback van jezelf, wat weer stimuleert om door te gaan.

Afijn, een heel verhaal als inleiding...
Ik was van plan een Journal te kopen (in Amerika), maar op de website (www.fiveminutejournal.com) was het boekje eind december helemaal uitverkocht. Toen heb ik besloten een eigen schrift te gebruiken en daar de voorgedrukte vragen van de officiële versie elke dag in op te schrijven. Het voordeel daarbij is, dat ik ook de dagelijkse quote nu zelf kan bedenken. Meestal kies ik er eentje uit een boek wat ik op dat moment aan het lezen ben. Of ik neem de quote van de Happinez Scheurkalender. Schrijven in mijn Journal is het eerste wat ik 's ochtends doe als ik wakker wordt. Ik merk dat dit voor mij het beste werkt. En het feit dat het maar 5 minuten duurt om erin te schrijven, maakt dat ik het niet als iets lastigs ervaar en dat ik het daardoor ook volhoud. Yes! 

Wat zijn de vragen (vertaald naar het Nederlands)?

Voor de ochtend:
1. Ik ben dankbaar voor... (3 dingen benoemen)

2. Wat maakt vandaag goed? (3 dingen benoemen die maken dat je tevreden op vandaag zult terugkijken, vaak activiteiten)

3. Dagelijkse bevestiging. Ik ben.... (iets over jezelf, bv. ik ben vol energie)

Voor de avond:
1. Fijne dingen die vandaag gebeurd zijn... (3 dingen benoemen)

2. Hoe had IK vandaag beter kunnen maken?

Zo simpel is het! Op de website van de officiële versie vind je alle informatie. En als je googeled vind je vast en zeker ook nog meer. Wil je meer weten over hoe ik het doe, stuur me dan een berichtje. 

Wat levert het op?
Op de officiële website staat (in het engels): "The Journal helps you to focus on the good. Shifting your focus to the positive can dramatically improve your happines. The key is consistency". Drie positieve effecten worden genoemd: 
- Prime your brain
- Cultivate Gratitude
- Growth Mindset

Wat ik zelf merk is dat door zo bewust aan mijn dag te beginnen, ik me aan het eind van die dag veel tevredener voel. En ik dwing mezelf om even stil te staan, bewust te zijn van de dingen die zo vanzelfsprekend lijken maar waar ik wel enorm dankbaar voor ben. En daardoor me te richten op wat er allemaal al is, in plaats van op wat er (nog) niet is. En dat voelt een stuk fijner!!

Annemieke Belgraver
16 mei 2016