ü  Vraag jij jezelf dit ook regelmatig af?ü Geef je jezelf vervolgens op de kop dat je wéér niet gedaan hebt
    wat je je had voorgenomen?
ü Neem je jezelf voor om het morgen écht te gaan doen?
ü Merk je de volgende dag dat er weer duizend dingen waren waardoor
   je het niet hebt gedaan?

De motor ontbreekt
Onlangs gaf ik ehustle and bustle 1738072 1280en workshop ‘Je basis op orde’ voor De Broekriem, een vrijwilligersorganisatie vóór en dóór mensen ‘in between jobs’; weg bij de baan die ze hadden en op zoek naar een nieuwe invulling. Eén van de dingen die je dan kunt ervaren is dat wat je altijd heel gemakkelijk afging, klusjes die je in een handomdraai deed, nu heel veel moeite kosten. Ik herken dat heel goed uit de tijd dat ik zelf in die situatie zat. Juist omdát je zoveel tijd tot je beschikking hebt is de motor (tijdsdruk) óm het te gaan doen, ineens weg. Je bent je vaste structuur kwijt en daardoor veel bevattelijker om je te laten meeslepen in de ‘waan van de dag’.

Herken je dit? En vind je het ook zo moeilijk om aan de slag te gaan; denk je steeds dat kan morgen ook nog wel? 
Dan heb ik 5 tips voor je die je helpen om 's avonds wél met een voldaan gevoel in bed te stappen.

1. Onderzoek wat er bij jou aan de hand is 
Wanneer stap je in je ‘valkuil’? Probeer jezelf eens een paar dagen lang te observeren; pak er een notitieboekje bij en schrijf elke keer op wat er precies gebeurt op het moment dat je besluit niet te gaan doen wat je je voorgenomen had. Beantwoord steeds deze drie vragen: 1. wat wilde ik gaan doen? 2. wat maakte dat ik wat anders ging doen? 3. welke gedachte kwam er in me op vlak voor ik besloot wat anders te gaan doen?
Als voorbeeld: 1.Wat wilde ik gaan doen? ik wilde gaan hardlopen. 2.Wat maakte dat ik wat anders ging doen? ik zag mijn telefoon liggen. 3. Welke gedachte kwam er in me op? Even kijken of er nog nieuwe berichten zijn. Alleen al dit observeren - zonder oordeel- kan heel veel inzicht geven.

2. Is het duidelijk genoeg wát je wilt gaan doen?
Ok, als je wilt gaan hardlopen is dat vrij duidelijk. Maar als je je voorneemt om 'de zolder op te ruimen' kan dat van alles betekenen. En die klus kan vervolgens zo groot lijken dat je er als een berg tegenop ziet en er maar liever niet vandaag aan begint. Als je dit herkent, kijk dan eens of je kunt beginnen met een actieplannetje: Pak weer je notitieboekje en schrijf op: 1. Wat ga ik doen 2. Hoeveel tijd heb ik beschikbaar? 3. wat moet er klaar zijn als het klaar is? 4. Wat is de allereerste actie die ik hiervoor moet doen?
Als voorbeeld: 1. Wat ga ik doen? Ik ga de linkerkast met serviesgoed leeghalen en beslissen wat ik wil houden en wat er wegkan, daarna de kast schoonmaken, terugzetten wat blijft en op 1 plek bij elkaar brengen wat wegkan. 2. Hoeveel tijd heb ik beschikbaar? 2 uur. 3. Wat moet er klaar zijn als het klaar is? dan moeten er in de kast alleen nog maar de dingen staan waar ik blij van wordt, de kast moet schoon zijn en de spullen die wegkunnen moeten bij elkaar staan. 4. Wat is de allereerste actie? Ik moet een emmer met sop pakken en een paar kratjes waar ik alles in kan doen 

target 970640 1280

3. Hoe heb je je doel omschreven?
Opruimen 'omdat het nu eenmaal moet' klinkt niet echt aantrekkelijk en zal je waarschijnlijk niet erg motiveren. Als dit is wat je tegenhoudt, vraag jezelf dan eens af wat de ‘stip is op je horizon’. Waar doe je het voor? Een doos met papieren uitzoeken kan een doodsaaie klus lijken, maar geld terugkrijgen van de belastingdienst omdat je nu overzicht hebt en kunt aantonen dat er teveel betaald is, klinkt vast een stuk leuker! Dus kijk eens waar je ‘drive’ zit. Wat is het ‘hogere’ doel wat je nastreeft en kun je zien hoe je daar naar toe werkt door de ‘vervelende’ klus van vandaag te uit te voeren. 
Tip: in de Vliegende Start Opruimtraining gaan we hier ook mee aan de slag. Tijdens de eerste bijeenkomst ga je o.a. een moodboard maken dat je kan helpen en motiveren bij je opruimklus. 

4. Start met een 5 Minute Journal
Als je het lastig vindt om focus aan te brengen, als je denkt dat alles belangrijk is, als je makkelijk meegaat in de agenda van een ander, kan een 5 Minute Journal uitkomst bieden. Ik ben er op 1 januari 2016 mee gestart en begin nog steeds elke morgen mijn dag door op te schrijven waar ik dankbaar voor ben en wat de belangrijkste dingen zijn voor die dag. Ik vind het erg fijn en merk dat het me veel meer rust in mijn hoofd brengt. Hoe je het precies doet heb ik eerder beschreven in deze blog. Een mooi voornemen voor 2017?

5. Moet ik dit nu doen?meditation 1018837 1280
Moet je veel van jezelf, ben je altijd druk, kom je niet toe aan de dingen waar je eigenlijk mee bezig wilt zijn? Stel jezelf dan eens deze vraag, afkomstig uit de mindfulnesstraditie. Stel hem vijf keer, met steeds de klemtoon op één woord. Het gaf mij direct ruimte! 
1. MOET ik dit nu doen?
2. moet IK dit nu doen?
3. moet ik DIT nu doen?
4. moet ik dit NU doen?
5. moet ik dit nu DOEN? 

Ik ben heel benieuwd welke tip jou het meeste aanspreekt en wat je ervaringen zijn als je ermee aan de slag gaat.
Laat je het me weten?

Annemieke Belgraver
10 december 2016

 

 

Aangesloten bij de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers). 

Algemene Voorwaarden NBPO Leden       Privacy verklaring

Logo NBPO