Waarom je nooit perfect zult zijnspiegel poes leeuw plaatje

En dat ook niet hoeft!

Als ik in de spiegel kijk word ik er wel eens moedeloos van: het lijkt wel hoe meer ik hardloop en probeer gezond te eten hoe 'blubberiger' mijn buik wordt...

Onlangs woonde ik een dag bij van de beroepsvereniging over perfectionisme. Daar werd door één van de sprekers direct al gezegd: 'Je zult nooit perfect zijn'. Als jij -net als ik- al heel lang probeert om dat wel te worden dan is dat niet zo leuke boodschap om te horen! 

Maar er is een verschil tussen ergens goed in willen zijn en perfectie nastreven. Want perfectionisme betekent dat je jezelf meet aan de standaard van een ander. Dat je een ander laat bepalen of jouw werk goed genoeg is of dat je huis wel netjes genoeg is.
Natuurlijk moet bv. je werk aan bepaalde standaarden voldoen en wordt je daar waarschijnlijk ook op beoordeeld maar waar het vooral om gaat is je eigen gevoel daarbij. Dat je jezelf rot voelt en waardeloos als een ander iets aan te merken heeft op wat jij doet of laat zien van jezelf. En dan helpt het niet om te proberen nog harder je best te doen.

Het oordeel van een ander
Misschien herken je wel dat je soms zo'n moment ervaart dat alles klopt. Dat je denkt 'nu is het goed'. Dat je je tevreden voelt over jezelf. En dan komt er iemand die zegt: 'Dat had je toch wel beter kunnen doen!' of 'Waarom heb je daar niet aan gedacht...dat weet toch iedereen!' En vervolgens voel je jezelf weer klein worden en waardeloos. Wat er gebeurt is dat je jezelf afhankelijk maakt van de mening en het oordeel van een ander. En misschien komt dat wel omdat je denkt zelf niet goed te weten wat je belangrijk vindt. Of omdat je niet zoveel vertrouwen voelt in jezelf.

"Voorheen had ik geen vertrouwen. Ik bleef maar denken dat ik moest veranderen, dat ik anders moest zijn, maar nu geloof ik dat ik goed ben zoals ik ben. Omdat ik nu duidelijk voor ogen heb hoe ik dingen moet beoordelen, heb ik veel zelfvertrouwen gewonnen" Quote uit het boek Opgeruimd! van Marie Kondo

Word ik er blij van?
Ik vind de methode van Marie Kondo daarom zo krachtig. Want de staat van perfectie? Die zul je dus nooit bereiken. Maar dat hoeft ook niet. Want waar het om gaat is dat jij de beste versie van jezelf wordt. Dat je gaat ontdekken wie jij bent en wat voor jou belangrijk is. En jouw spullen kunnen je daarbij helpen. Dus ga op ontdekkingsreis! Ga aan de gang met de schatten in je huis en kijk en luister wat ze je te zeggen hebben. "Word ik er blij van?" is de belangrijkste vraag die Marie Kondo leert te stellen*.

Ik wens je toe dat je je mag omringen met de spullen waar je blij van wordt en die jou ondersteunen in de beste versie van jezelf!

En over die 'blubberbuik' van mij? Als vervolgens iemand die belangrijk voor je is tegen je zegt (zoals laatst tegen mij): 'Misschien moet je eens zo'n corrigerend hemdje proberen..!' Dan denk ik dus niet langer: 'Oh help! Nu zak ik door de bodem, mijn imperfectie is echt zichtbaar voor iedereen!' Maar in plaats daarvan zeg ik: 'Dankjewel voor je opmerking... maar zo'n hemdje draag ik al' :-)

*Wil je meer weten over Marie Kondo en haar Konmari opruimmethode? Kijk dan eens bij mijn Agenda voor workshops en trainingen waarin je hiermee aan de slag gaat

Annemieke Belgraver
31 oktober 2016

Aangesloten bij de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers). 

Algemene Voorwaarden NBPO Leden       Privacy verklaring

Logo NBPO