BoekreviewEen opgeruimd hoofd in 7 stappen meer rust en energie

“Een opgeruimd hoofd is als een opgeruimd huis. Je krijgt rust en overzicht door afscheid te nemen van gedachten en gevoelens die jou niet langer helpen. Je sorteert wat je wilt bewaren en geeft alles een plek. Je leert om je niet langer te laten leiden door plichtsbesef en schuldgevoel maar keuzes te maken op basis van je eigen verlangens. Je ontdekt wat jou in de weg zit, hoe je weer op adem komt en ruimte voor jezelf verovert.”

Ik vond dit een heerlijk praktisch, nuchter, compact en ‘to-the-point’ boek. Je kunt merken dat de schrijfster een achtergrond heeft als Organizer, zo maakt ze in Stap 3 de vergelijking tussen onze geest en het rommellaatje in je huis: “Ook in je hoofd kunnen zaken blijven hangen waarvan je niet weet dat ze nog een rol spelen; ze zitten ergens in het rommellaatje. Je kunt daar moeilijk bij of je krijgt het niet open omdat het klemt. De inhoud van die laatjes kan je belemmeren om je doel te bereiken. Daarom is het goed op zoek te gaan naar die laatjes en ze op te ruimen, opnieuw in te delen en een beetje te smeren zodat ze soepeler open gaan en je er makkelijker bij kunt als het nodig is.”

De 7 stappen
De 7 stappen die Jolanda Meijer beschrijft, worden voorafgegaan door stap 0: een inventarisatie van wat de oorzaken kunnen zijn van het overvolle gevoel in je hoofd.  

De 7 stappen die daarna volgen zijn:

  1. 1 Je situatie in kaart brengen
  2. Vaststellen wat je wilt bereiken
  3. Bepalen wat jou helpt en wat er in de weg zit
  4. Keuzes maken voor jezelf (prioriteiten, grenzen aangeven, nee zeggen)
  5. Zorg voor inzicht en overzicht (spanning en stress, aandacht voor gedachten en emoties, meer zelfvertrouwen)
  6. Je nieuwe indeling organiseren (oude gedachtepatronen loslaten, helder communiceren)
  7. Opgeruimd blijven (ontspanning, Eerste Hulp Bij Stress, waar wordt je blij van)

Elke stap wordt ingeleid, en aan het eind samengevat. Dit geeft al direct overzicht. Daarnaast gebruikt Jolanda veel herkenbare voorbeelden uit haar praktijk, zowel voor werk- als voor privé situaties. Verder geeft Jolanda bij elke stap praktische oefeningen en tips die uitnodigen om zelf meteen aan de slag te gaan.

Ter afsluiting geeft Jolanda ook nog praktische tips voor een opgeruimde omgeving, zoals haar ABC voor een opgeruimd huis of werkplek.

Samenvattend:
Een aanrader dit boek. Jolanda Meijer draait er niet omheen, legt haar vinger op de zere plekken maar maakt ze tegelijk ook grijpbaar en niet langer overweldigend. Je ziet direct hoe je door het toepassen van de oefeningen en tips weer regie kunt krijgen over je leven. Het boek straalt het vertrouwen uit dat dat ook echt haalbaar is.

Waar te vinden?
Het boek is te leen in de bibliotheek, en onder meer hier aan te schaffen. 

Annemieke Belgraver
5 juni 2017

Aangesloten bij de NBPO (Nederlandse Beroepsvereniging van Professional Organizers). 

Algemene Voorwaarden NBPO Leden       Privacy verklaring

Logo NBPO