Header_Blog_website.jpg

En toen was het alweer 1 januari 2020. Het begin van een nieuw jaar, een nieuw boek dat opengaat... Ik ben heel benieuwd wat het mij en ons allemaal gaat brengen. Ik laat me verrassen! Als ik terugkijk op 2019 (ik neem elk jaar in de dagen voorafgaand aan overgang van het oude naar het nieuwe jaar een moment om door mijn agenda van het afgelopen jaar te bladeren en zo nog even in gedachten stil te staan bij alle gebeurtenissen) dan was er de fijne cursus Leven met minder Spullen die Monique Hendriks en ik in het voorjaar samen verzorgden voor de Volksuniversiteit Oss (komend voorjaar opnieuw, maar dan op de locatie Uden!) en heb ik met plezier deelgenomen aan de ontmoetings- en samenwerkingsmomenten met collega's zoals intervisies en bijeenkomsten van de beroepsvereniging NBPO. En natuurlijk waren er de gratis Opruimspreekuren, elke laatste vrijdag in de maand bij de bibliotheek Oss en Heesch. Vrijdag 27 december was de allerlaatste want we hebben besloten hiermee te stoppen. Tijd voor nieuwe dingen. 

Al bladerend realiseer ik me verder dat ik heel veel heb gewerkt! Kantoorondersteuning voor OnzeCoach, uren die ik heb gemaakt als Caregiver bij Home Instead, maar vooral ook heel veel uren die ik met eigen klanten heb mogen werken om samen met hen hun opruimwensen te realiseren.

Er zijn ook klanten die mij ontvallen zijn het afgelopen jaar: 2 van Home Instead die ik met liefde heb bezocht en begeleid en 1 van mijn eigen klanten waar ik al heel lang kwam om te helpen bij post en administratie.

Er waren fijne momenten in ons gezin zoals het slagen van onze oudste voor de middelbare school en de onvergetelijke reis overzee naar New York en Washington die hij en ik daarna samen maakten.

Er zijn ook dingen die in niet tot bloei zijn gekomen het afgelopen jaar, zoals mijn eeuwige wens om meer te schrijven, voor mijn nieuwsbrief en voor blogs en artikelen op mijn website en social media. En daar wil ik dan vandaag maar eens verandering in brengen, met het schrijven van deze terugblik. En eindig ik met de woorden uit de magische film Polar Express, die wij op Oudjaarsavond weer eens heerlijk hebben gekeken: Geloof! Vrij vertaald: Geloof dat niks 'in steen geklonken' is, dat je vrij bent om op elk moment nieuwe frisse gedachten te laten opkomen en daarmee met nieuwe ogen naar de wereld en je huis en je spullen en je eigen situatie te kijken. Het kan, als je wilt geloven dat het kan!
Ik wens je een heel mooi nieuw jaar 2020!

Believe Polar Express 2 1 2020

 

tent
Als je op vakantie gaat, maak je waarschijnlijk van te voren een lijstje met alle dingen die mee moeten. Misschien heb je wel een standaardlijstje wat je elk jaar gebruikt, of misschien maak je elk jaar opnieuw een lijstje.


Maar misschien herken je het volgende ook wel: tijdens je verblijf merk je dat je ergens op misgrijpt maar eenmaal thuis in je eigen omgeving ben je vergeten wat dat nu ook weer was. Omdat je dan niet meer in die omgeving zit en je hoofd al weer bezig is met de dagelijkse beslommeringen.

BoekreviewEen opgeruimd hoofd in 7 stappen meer rust en energie

“Een opgeruimd hoofd is als een opgeruimd huis. Je krijgt rust en overzicht door afscheid te nemen van gedachten en gevoelens die jou niet langer helpen. Je sorteert wat je wilt bewaren en geeft alles een plek. Je leert om je niet langer te laten leiden door plichtsbesef en schuldgevoel maar keuzes te maken op basis van je eigen verlangens. Je ontdekt wat jou in de weg zit, hoe je weer op adem komt en ruimte voor jezelf verovert.”

Ik vond dit een heerlijk praktisch, nuchter, compact en ‘to-the-point’ boek. Je kunt merken dat de schrijfster een achtergrond heeft als Organizer, zo maakt ze in Stap 3 de vergelijking tussen onze geest en het rommellaatje in je huis: “Ook in je hoofd kunnen zaken blijven hangen waarvan je niet weet dat ze nog een rol spelen; ze zitten ergens in het rommellaatje. Je kunt daar moeilijk bij of je krijgt het niet open omdat het klemt. De inhoud van die laatjes kan je belemmeren om je doel te bereiken. Daarom is het goed op zoek te gaan naar die laatjes en ze op te ruimen, opnieuw in te delen en een beetje te smeren zodat ze soepeler open gaan en je er makkelijker bij kunt als het nodig is.”

De 7 stappen
De 7 stappen die Jolanda Meijer beschrijft, worden voorafgegaan door stap 0: een inventarisatie van wat de oorzaken kunnen zijn van het overvolle gevoel in je hoofd.  

De 7 stappen die daarna volgen zijn:

Een beetje ongemakkelijk schuift ze die vrijdag tijdens het gratis Opruimspreekuur in de bibliotheek bij ons aan. Ze is meegetroond door een vriendin en niet gewend om ‘zomaar’ om hulp te vragen. Laat staan bij zoiets als opruimen. "Dat moet je toch zelf kunnen?" Ze vertelt me dat ze precies weet wat ze wil opruimen en ook hoe, maar dat ze het lastig vindt om er de tijd voor vrij te maken.

Ik leg haar uit wat een Professional Organizer doet en wat ik voor haar kan betekenen. Ik kan bijvoorbeeld haar ‘stok achter de deur’ zijn: als ze mijn hulp vraagt maakt ze immers niet alleen een afspraak met zichzelf, maar ook met mij. Mevrouw moet er nog even over nadenken.

Haar eerste stap was naar het spreekuur te komen. Uiteindelijk besluit ze gelukkig ook de tweede stap te zetten: ‘Ik ga het doen!’ En zo staat er nu de afspraak om binnenkort samen aan de slag te gaan om haar opruimwens tot uitvoer te brengen. Ze is zichtbaar opgelucht dat er nu echt iets gaat gebeuren. Wat een rust geeft haar dat!

Annemieke

question 2309040 1920
Heb je ook een opruimvraag? De gratis opruimspreekuren in de bibliotheken van Oss en Heesch zijn m.i.v. 1 januari 2020 beëindigd.
Maar je bent van harte welkom om persoonlijk contact met mij op te nemen en je opruimvragen aan mij voor te leggen. 
 
Annemieke Belgraver
23 mei 2017
Bijgewerkt mei 2020

Nederlandse vlag

Gisteren was ik bij de Dodenherdenking in Oss. Om acht uur, tijdens de twee minuten stilte, hoorde ik vanuit een boom een merel fluiten of z'n leven ervanaf hing.Utah beach01 Ik dacht aan het lied van Klein Orkest uit de jaren '80: 'Over de muur'. Vrijheid, het lijkt zo vanzelfsprekend. Tijdens die dodenherdenking voelde ik enorme dankbaarheid voor alle mensen die hun leven in de waagschaal hebben gesteld en hebben gegeven voor mijn vrijheid, voor onze vrijheid in Europa. 

Het gevoel van vrijheid
We leven gelukkig al meer dan 70 jaar in een vrij land, we mogen zeggen én doen wat we willen, maarvoelen we ons ook vrij
Alles lijkt mogelijk in deze tijd. Er is oneindige vrijheid in wat er te kiezen valt; wat we kunnen kopen om te eten, naar welke tv-zenders we willen kijken, naar welke plekken we op vakantie kunnen, alles is binnen handbereik. Maar maken al die keuzemogelijkheden ons ook gelukkiger? Geeft die oneindige vrijheid ons wat we het allerliefste wensen? 

Keuzevrijheid
Ik las onlangs het boek Lighten Up van de Amerikaanse Professional Organizer Peter Walsh. Hij schrijft dat depressie de grootste ziekte dreigt te worden van deze tijd.