Header_Blog_website.jpg
tent
Als je op vakantie gaat, maak je waarschijnlijk van te voren een lijstje met alle dingen die mee moeten. Misschien heb je wel een standaardlijstje wat je elk jaar gebruikt, of misschien maak je elk jaar opnieuw een lijstje.


Maar misschien herken je het volgende ook wel: tijdens je verblijf merk je dat je ergens op misgrijpt maar eenmaal thuis in je eigen omgeving ben je vergeten wat dat nu ook weer was. Omdat je dan niet meer in die omgeving zit en je hoofd al weer bezig is met de dagelijkse beslommeringen.

BoekreviewEen opgeruimd hoofd in 7 stappen meer rust en energie

“Een opgeruimd hoofd is als een opgeruimd huis. Je krijgt rust en overzicht door afscheid te nemen van gedachten en gevoelens die jou niet langer helpen. Je sorteert wat je wilt bewaren en geeft alles een plek. Je leert om je niet langer te laten leiden door plichtsbesef en schuldgevoel maar keuzes te maken op basis van je eigen verlangens. Je ontdekt wat jou in de weg zit, hoe je weer op adem komt en ruimte voor jezelf verovert.”

Ik vond dit een heerlijk praktisch, nuchter, compact en ‘to-the-point’ boek. Je kunt merken dat de schrijfster een achtergrond heeft als Organizer, zo maakt ze in Stap 3 de vergelijking tussen onze geest en het rommellaatje in je huis: “Ook in je hoofd kunnen zaken blijven hangen waarvan je niet weet dat ze nog een rol spelen; ze zitten ergens in het rommellaatje. Je kunt daar moeilijk bij of je krijgt het niet open omdat het klemt. De inhoud van die laatjes kan je belemmeren om je doel te bereiken. Daarom is het goed op zoek te gaan naar die laatjes en ze op te ruimen, opnieuw in te delen en een beetje te smeren zodat ze soepeler open gaan en je er makkelijker bij kunt als het nodig is.”

De 7 stappen
De 7 stappen die Jolanda Meijer beschrijft, worden voorafgegaan door stap 0: een inventarisatie van wat de oorzaken kunnen zijn van het overvolle gevoel in je hoofd.  

De 7 stappen die daarna volgen zijn:

De mevrouw die afgelopen vrijdag tijdens ons tweede gratis Opruimspreekuur in de Bibliotheek aan tafel schoof wist nog niet goed wat ze ervan moest denken. Meegetroond door een vriendin en niet gewend om ‘zomaar’ om hulp te vragen. Ze vertelt me dat ze precies weet wat ze wil opruimen en ook hoe, maar de tijd er voor vrijmaken...dat blijkt lastig.
 

Opruimen, dat moet je toch zelf kunnen?

We bespreken samen wat een Professional Organizer voor haar kan betekenen: Soms ben ik vooral de stok achter de deur, de afspraak die je nu niet meer alleen met jezelf maakt, maar ook met mij. En dat helpt!
Mevrouw moet er nog even over nadenken. De eerste stap heeft ze nu genomen door naar het spreekuur te komen. Uiteindelijk besluit ze ook de tweede stap te zetten: ‘Ja ik ga het doen!’ En zo staat er nu de afspraak om binnenkort samen aan de slag te gaan om - stap voor stap -haar opruimwens tot uitvoer te brengen. Wat een rust geeft dát!

question 2309040 1920
Heb je ook een Opruimvraag? Loop gerust eens binnen tijdens één van de volgende gratis Opruimspreekuren in de Bibliotheek van Oss en Heesch. De data voor Oss vind je hier, de data voor Heesch vind je hier.
 
Annemieke Belgraver
23 mei 2017

Nederlandse vlag

Gisteren was ik bij de Dodenherdenking in Oss. Om acht uur, tijdens de twee minuten stilte, hoorde ik vanuit een boom een merel fluiten of z'n leven ervanaf hing.Utah beach01 Ik dacht aan het lied van Klein Orkest uit de jaren '80: 'Over de muur'. Vrijheid, het lijkt zo vanzelfsprekend. Tijdens die dodenherdenking voelde ik enorme dankbaarheid voor alle mensen die hun leven in de waagschaal hebben gesteld en hebben gegeven voor mijn vrijheid, voor onze vrijheid in Europa. 

Het gevoel van vrijheid
We leven gelukkig al meer dan 70 jaar in een vrij land, we mogen zeggen én doen wat we willen, maarvoelen we ons ook vrij
Alles lijkt mogelijk in deze tijd. Er is oneindige vrijheid in wat er te kiezen valt; wat we kunnen kopen om te eten, naar welke tv-zenders we willen kijken, naar welke plekken we op vakantie kunnen, alles is binnen handbereik. Maar maken al die keuzemogelijkheden ons ook gelukkiger? Geeft die oneindige vrijheid ons wat we het allerliefste wensen? 

Keuzevrijheid
Ik las onlangs het boek Lighten Up van de Amerikaanse Professional Organizer Peter Walsh. Hij schrijft dat depressie de grootste ziekte dreigt te worden van deze tijd.

 •  schilder paletZeg jij tegen jezelf dat opgeruimd-zijn gewoon niet voor jou is weggelegd omdat het botst met je creativiteit?
 • Ben jij een creatief persoon en zijn woorden als opgeruimdheid, georganiseerdheid en structuur niet aan jou besteed?
 • Ben je stiekem zelf een beetje trots op je ongeorganiseerd zijn omdat het voor jou juist staat voor creativiteit?
 • Denk je dat de rommeligheid om je heen je creativiteit juist stimuleert en dat opgeruimd-zijn  de ‘dood in de pot’ zou zijn?


Als dit voor jou zo is en je leeft het leven waar je gelukkig van wordt en je bent bezig met de dingen waar je gelukkig van wordt, lees dan vooral niet verder en ga zo door!

De reden dat ik dit artikel schrijf is dat ik zo vaak juist creatieve mensen naar mijn lezing zie komen, of bij mijn stand heb staan tijdens een activiteit. Blijkbaar wringt het bij veel creatieve mensen toch ergens. Is er een stemmetje in hun hoofd wat ze bestraffend toespreekt, zegt dat die rommeligheid echt niet kan!

Maar als jij zo iemand bent en eens goed naar dit stemmetje kijkt en luistert, wie spreekt er dan?
Ben jij dit, of is het eigenlijk de stem van … (vul maar in: je moeder/vader, leraar op school, echtgenoot/echtgenote)?
Als dit laatste het geval is, dan hoef je niet eens te proberen om te gaan opruimen. Want ik kan je op een briefje geven dat het je niet gaat lukken en dat je altijd ontevreden zult blijven over je opruimpogingen.

Als je - als creatief persoon-  bij jezelf merkt dat je een opruimwens hebt, wil ik je daarom het volgende vragen:

Sta eens stil bij je verlangen..

Want:

 • in hoeverre kom je op dit moment toe aan je creatieve projecten?
 • Hoe vaak gá je zonder schuldgevoel schrijven, schilderen of tekenen in de geruststelling dat alles om je heen in orde is?
 • Hoeveel tijd ben je kwijt met zoeken naar spullen die je nodig hebt , en je weet dat ze hebt en ook waar ze liggen, maar wat kost het je veel tijd om ze te vinden..tijd die ten koste gaat van je tijd voor je creatieve proces?

Opruimen om het opruimen werkt niet. Dat wist je vast diep van binnen al en dat kan ik alleen maar beamen. Dus als je toch voelt dat je wat meer organisatie zou kunnen gebruiken, ga dan eens bij je zelf na wat je verlangen achter je wens is:

 •         Wil je meer tijd aan je hobby of werk kunnen besteden?
 •     Wil je misschien meer van jezelf laten zien?
 •        Wil je weer eens mensen bij je thuis uit kunnen nodigen en hen met trots en plezier je huis en je waar je mee bezig bent kunnen laten zien?

Wat is jouw grotere verlangen en hoe kan een goede basisorganisatie daaraan bijdragen?

Als je dit namelijk weet, heb je de eerste belangrijke stap genomen.  Tot slot: Als je jezelf hierin herkent:

 • Je wilt niet in een hokje gestopt worden maar je wilt vrij zijn
 • Je wilt niet leven alleen volgens de wetten van anderen, maar je wilt kunnen doen wat voor jou goed voelt

In hoeverre laat jij dan nog je langer jouw spullen jouw leven bepalen?

Neem je verlangen als leidraad en ga aan de slag met je basisorganisatie. Pak jezelf bij de kladden en onderneem wat nodig is om daar te komen waar je het liefste wilt zijn. Jij bent de enige die dat kan doen. Wat een vrijheid is dat!

Wil je meer weten over het opruimen en organiseren van je huis of werkruimte? Wil je aan de slag maar kan je wel een opstartmoment gebruiken? Schrijf je dan in voor de workshop ‘Je basis op orde’ op dinsdag 18 april a.s. Je leert over opruimen aan de hand van dat wat je blij maakt en krijgt concrete handvaten hoe je dit kunt doen. En er is voldoende ruimte voor creativiteit :-). We zien je graag!